Doprava ZADARMO pre všetky objednávky nad 49 EUR

Doprava ZADARMO nad 49 EUR

Akné na tvári v dospelosti: Čo ho spôsobuje a ako ho liečiť?

Akné na tvári v dospelosti: Čo ho spôsobuje a ako ho liečiť?

Akné je často spájané s dospievaním, no mnoho ľudí zažíva akné aj v dospelosti. Príčiny a prejavy akné na tvári v dospelosti sú často odlišné od akné v puberte. Dospelé akné môže byť obzvlášť frustrujúce, pretože neprichádza len so zdravotnými komplikáciami, ale aj s emocionálnymi a psychickými dôsledkami. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo sa akné v dospelosti objavuje, čo ho spôsobuje, aké sú najčastejšie prejavy a ako ho môžete efektívne liečiť a predchádzať jeho vzniku.

Čo je to akné na tvári v dospelosti?

Akné je zápalové ochorenie kože, ktoré sa prejavuje tvorbou pupienkov, čiernych bodiek a cyst. V dospelosti sa akné často objavuje na tvári, najmä v oblasti brady, čeľuste a okolo úst. Hoci je akné často považované za problém mladistvých, postihuje aj dospelých. Podľa rôznych štúdií sa až 15-20 % dospelých žien a menej mužov stretáva s akné aj po 25. roku života. Dospelé akné je často chronické a má tendenciu opakovať sa, čo vedie k frustrácii, nízkemu sebavedomiu a zvýšenému stresu.

Príčiny akné na tvári v dospelosti

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu prispievať k vzniku akné na tvári v dospelosti. Tieto príčiny sa môžu líšiť od tých, ktoré vyvolávajú tínedžerské akné. Medzi hlavné príčiny patria:

  1. Hormonálne zmeny
    Hormonálne výkyvy sú jednou z najčastejších príčin akné v dospelosti. U žien sa hormonálne akné často objavuje pred menštruáciou alebo počas tehotenstva a menopauzy. Kolísanie hladiny hormónov, ako je estrogén a progesterón, môže stimulovať mazové žľazy, čo vedie k nadmernej produkcii mazu. Tento maz môže upchávať póry a viesť k vzniku pupienkov.

  2. Stres
    Stres je ďalším faktorom, ktorý môže zhoršiť stav pleti. Vysoká hladina stresu zvyšuje produkciu kortizolu, hormónu, ktorý stimuluje mazové žľazy. Nadmerná produkcia mazu môže viesť k upchatiu pórov a vzniku akné. Okrem toho stres oslabuje imunitný systém, čo môže spôsobiť, že pokožka je menej schopná brániť sa proti baktériám a zápalom.

  3. Genetická predispozícia
    Ak máte v rodine ľudí, ktorí trpia alebo trpeli akné v dospelosti, je pravdepodobné, že ste náchylní na tento problém. Genetika môže ovplyvniť veľkosť a aktivitu mazových žliaz, čo vedie k vyššej náchylnosti na akné.

  4. Kozmetika a starostlivosť o pleť
    Používanie nesprávnych kozmetických prípravkov môže spôsobiť alebo zhoršiť akné v dospelosti. Komedogénne zložky v niektorých kozmetických produktoch môžu upchávať póry a spôsobiť tvorbu pupienkov. To platí najmä pre výrobky obsahujúce silikóny, minerálne oleje a niektoré umelé vône. Je dôležité vyberať kozmetiku, ktorá je nekomedogénna a vhodná pre citlivú pleť.

  5. Zlé stravovacie návyky
    Strava môže významne ovplyvniť stav vašej pleti. Výskumy naznačujú, že konzumácia potravín s vysokým glykemickým indexom, ako sú cukry a spracované sacharidy, môže zvyšovať riziko vzniku akné. Rovnako aj mliečne výrobky, najmä tie s vysokým obsahom tuku, môžu zhoršiť stav pleti.

  6. Životné prostredie a životný štýl
    Znečistenie, fajčenie a nedostatok spánku sú ďalšími faktormi, ktoré môžu prispieť k vzniku akné. Škodlivé látky v ovzduší môžu preniknúť do pokožky a spôsobiť zápaly, zatiaľ čo nedostatočný odpočinok môže viesť k hormonálnym výkyvom a zvýšenej produkcii mazu.

Prejavy akné na tvári v dospelosti

Prejavy akné na tvári v dospelosti

Akné v dospelosti môže mať rôzne prejavy, od miernych foriem, ako sú čierne bodky a komedóny, až po ťažké zápalové formy, ako sú cysty a uzly. Najčastejšie prejavy zahŕňajú:

  • Zanesené póry (komedóny): Komedóny môžu byť otvorené (čierne bodky) alebo uzavreté (biele bodky). Tieto formy akné vznikajú, keď sú póry upchaté prebytočným mazom a odumretými bunkami.

  • Papuly a pustuly: Papuly sú malé zapálené hrčky, ktoré sa môžu premeniť na pustuly – vyrážky naplnené hnisom. Tieto formy akné sú bolestivé a môžu sa nachádzať hlbšie v koži.

  • Cysty a uzliny: Cystické akné je ťažšou formou akné, kde zápaly prenikajú hlboko do kože. Cysty a uzliny môžu byť bolestivé a často zanechávajú jazvy.

  • Hyperpigmentácia: Po zápaloch môže akné zanechať tmavé škvrny na pokožke, ktoré sa nazývajú hyperpigmentácie. Tieto škvrny môžu trvať niekoľko mesiacov, kým úplne zmiznú.

Liečba akné na tvári v dospelosti

Liečba akné na tvári v dospelosti môže byť náročná, pretože často vyžaduje kombináciu rôznych prístupov. Je dôležité nájsť správne riešenie na základe typu pleti a závažnosti akné. Tu sú niektoré z najefektívnejších spôsobov liečby:

  1. Topické prípravky
    Používanie prírodných a jemných kozmetických prípravkov, ako je dermálna kozmetika od NAMYDERM, môže pomôcť pri liečbe akné v dospelosti. Tieto prípravky obsahujú prírodné zložky, ktoré upokojujú pokožku a znižujú zápal. Vyhýbajte sa krémom s kortikosteroidmi, ktoré môžu spôsobiť podráždenie a zhoršiť stav pleti.

  2. Antibiotiká
    V prípade ťažšieho akné môžu dermatológovia predpísať antibiotiká, ktoré pomáhajú znižovať zápaly a kontrolovať bakteriálnu infekciu. Antibiotiká môžu byť predpísané vo forme krémov alebo tabletiek, no mali by sa užívať len pod dohľadom lekára.

  3. Retinoidy
    Retinoidy sú deriváty vitamínu A a sú bežne používané pri liečbe akné. Pomáhajú odstraňovať odumreté bunky z povrchu pokožky, čím znižujú riziko upchávania pórov. Retinoidy sú veľmi účinné, no môžu spôsobiť suchosť a podráždenie, preto je dôležité začať s nižšou koncentráciou a postupne ju zvyšovať.

  4. Hormonálna liečba
    U žien môže byť hormonálna liečba efektívnym spôsobom, ako zvládnuť akné spojené s hormonálnymi výkyvmi. Antikoncepčné tabletky alebo antiandrogénne lieky môžu pomôcť regulovať produkciu hormónov a znížiť tvorbu mazu.

  5. Zdravý životný štýl a strava
    Dodržiavanie zdravého životného štýlu, vrátane vyváženej stravy, dostatku spánku a pravidelného cvičenia, môže prispieť k zlepšeniu stavu pleti. Vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom cukru a tukov a zaraďte do svojho jedálnička viac ovocia, zeleniny a zdravých tukov.

  6. Profesionálne ošetrenia pleti
    Chemické peelingy, laserová terapia a mikrodermabrázia sú niektoré z procedúr, ktoré môžu pomôcť zlepšiť stav pleti u dospelých s akné. Tieto procedúry pomáhajú odstrániť odumreté bunky, zlepšiť textúru pokožky a znížiť zápal.

Ako predchádzať akné na tvári v dospelosti?

Ako predchádzať akné na tvári v dospelosti?

Prevencia je kľúčom k udržaniu zdravej a čistej pleti. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť minimalizovať riziko vzniku akné:

  1. Používajte správnu kozmetiku
    Vyberte si kozmetické produkty, ktoré sú nekomedogénne, hypoalergénne a bez obsahu olejov. Vyhnite sa agresívnym čistiacim prostriedkom a exfoliantom, ktoré môžu podráždiť pokožku.

  2. Hydratujte pokožku
    Hydratácia je dôležitá aj pre mastnú pleť. Používajte ľahké hydratačné krémy, ktoré udržia vašu pokožku v rovnováhe a zabránia nadmernej produkcii mazu.

  3. Dodržiavajte pravidelnú starostlivosť o pleť
    Pravidelné čistenie a hydratácia sú základom zdravého vzhľadu pleti. Uistite sa, že odstraňujete makeup pred spaním a používajte produkty vhodné pre váš typ pleti.

  4. Zdravý životný štýl
    Vyvážená strava, dostatok spánku a zníženie stresu môžu pozitívne ovplyvniť stav vašej pokožky. Pokúste sa znížiť spotrebu spracovaných potravín a nápojov s vysokým obsahom cukru.

Efektívna starostlivosť o aknóznu pleť s prírodnými produktmi NAMYDERM

Pri starostlivosti o akné a problematickú pleť je dôležité používať kvalitné produkty, ktoré pleť nielen čistia, ale aj upokojujú a podporujú jej regeneráciu. NAMYDERM ponúka širokú škálu prírodných dermálnych produktov, ktoré sú špeciálne vyvinuté na riešenie kožných problémov, vrátane akné, ekzémov a podráždenej pokožky. Dva z najúčinnejších produktov pre starostlivosť o aknóznu pleť sú balíček dermálnej kozmetiky Skin Detox a dermálny krém Dermal C.

Balíček Skin Detox

Balíček Skin Detox je určený pre problematickú pleť so sklonom k akné, vyrážkam a mastnote. Kombinácia prírodných zložiek v produktoch tohto balíčka pomáha hĺbokovo čistiť póry, redukovať prebytočný kožný maz a podporovať regeneráciu pokožky bez jej nadmerného vysušovania. Skin Detox obsahuje starostlivo vybrané aktívne látky, ktoré pleť detoxikujú, čím napomáhajú minimalizovať výskyt vyrážok a čiernych bodiek. Pravidelné používanie tohto balíčka zlepšuje celkový stav pleti, ktorá je jasnejšia, vyvážená a menej náchylná na zápaly.

Dermálny krém Dermal C

Ak máte aknóznu a podráždenú pokožku, Dermal C je ideálnym riešením. Tento krém je určený pre citlivú a podráždenú pleť, často postihnutú nielen akné, ale aj zápalmi a začervenaním. Jeho prírodné zloženie, bez kortikoidov, účinne upokojuje pokožku, zmierňuje svrbenie a zápaly, ktoré sú často spojené s aknóznymi problémami. Dermal C podporuje obnovu kožnej bariéry, čo pomáha predchádzať vzniku nových vyrážok a zanecháva pleť upokojenú. Tento krém je tiež vhodný pre ľudí, ktorí trpia nielen akné, ale aj ekzémami a inými kožnými problémami, ktoré si vyžadujú šetrnú, ale účinnú starostlivosť.

Prečo zvoliť NAMYDERM?

Produkty NAMYDERM majú 100% prírodné zloženie, čo znamená, že sú bez zbytočných chemických prísad a škodlivých látok. Ich účinnosť bola preukázaná testovaním a sú vhodné pre každodennú starostlivosť o problematickú pleť. Kľúčom k úspechu je pravidelné používanie týchto produktov a dodržiavanie správnej rutiny starostlivosti o pleť, ktorá zahŕňa dôkladné čistenie, hydratáciu a ochranu pokožky pred škodlivými vonkajšími vplyvmi.

Vaša cesta k zdravej a čistej pleti začína teraz!

Akné na tvári v dospelosti môže byť náročné na zvládnutie, ale s vhodnými opatreniami a správnou starostlivosťou o pleť sa dá jeho výskyt znížiť. Dôležité je nájsť riešenia, ktoré vyhovujú vášmu typu pleti a potrebám.

Original price was: 48,70 €.Current price is: 39,90 €.

Skladom - Ihneď k odberu

(1 recenzia zákazníka)

16,90 

Skladom - Ihneď k odberu

15,90 

Skladom - Ihneď k odberu

15,90 

Skladom - Ihneď k odberu

Od 23,90 

Skladom - Ihneď k odberu

Ďalšie zaujímavé články

Účinné dermálne krémy na kožné problémy​

Prihláste sa na odber našich noviniek a dostanete kupón na ZĽAVU 5% na váš ďalší nákup.

Kupón vám bude zaslaný na váš email po potvrdení prihlásenia.